Proces

Inzameling

De inzameling van het composiet is opgesplitst in twee delen. Het ene deel vertegenwoordigt productieafval, het andere deel behelst end of life objecten. Deze splitsing is noodzakelijk om aan het einde van het proces hoogwaardige en laagwaardige eindproducten aan te kunnen bieden. U kunt zich voorstellen dat productieafval nieuw en schoon is, en dat end of life objecten aan vervuiling onderhevig zijn in de loop der jaren. Vaak zijn ze ook voorzien van een verf- of een beschermlaag. Voorbeelden van deze objecten zijn bladen van windturbines, pleziervaartuigen en silo’s. Zij worden op verantwoorde manier ontmanteld door onze gerenommeerde recyclingpartners, waardoor ook de restmaterialen verzekerd zijn van een duurzame bestemming. Denk bijvoorbeeld aan betonnen funderingen, stalen frames of sandwichpanelen waarin balsahout of foam verwerkt is. Stalen of houten bootwrakken zijn overigens ook van harte welkom, deze worden gewoon opgenomen in het ontmantelingsproces. Een andere en zeer aanzienlijke bron van composiet is de sloop van gebouwen, hierin is vaak veel van dit materiaal verwerkt in de vorm van panelen, golfplaten of badkamerinrichtingen.
Na inzameling en ontmanteling wordt het overgebleven composiet geshred en vermalen tot poeder, wat nodig is om het verdere recyclingproces in gang te zetten.
Voor de aanbieders van alle soorten afval geldt dat een duurzaamheidslabel uitgereikt kan worden. Dit label kan ter ondersteuning van groene bedrijfs- of MVO doelstellingen gebruikt worden, maar ook als marketingtool naar de (toekomstige) relaties van de aanbieder.

Recycling

De methodes om het composiet een groene en duurzame bestemming te geven zijn ontwikkeld in Scandinavie, door een gerenommeerd research instituut. Derhalve zal de recycling voorlopig deels daar plaatsvinden, onder de hoede van een partnership tussen dit instituut en Extreme Eco Solutions. Eenmaal in Scandinavie zijn er meerdere toepassingen mogelijk voor het composietpoeder. Wij zijn flexibel in het kiezen van toepassingen, de keuze wordt bepaald door de vraag naar eindproducten en volumes.

Lees meer hierover bij “toepassingen”.